Hyra och köra bil

Du kan hyra bilen hos Zanzibar Car Hire eller Zanzibar Rent a Car

Bilkörning på Zanzibar kräver sin förare. Du måste hantera vänstertrafik och det är inte så lätt om du mest kört i Sverige tidigare. Vägarna är väldigt dåliga, sämre än i t.ex. Los Angeles. Det största hotet mot dig som bilförare är andra förare. På Zanzibar är det djungelns lag på vägarna.

Hyra bil på Zanzibar

Ett bra sätt att få en känsla för trafikrytmen är att åka dala-dala. Det är motsvarigheten till kollektivtrafik och ett väldigt vanligt färdmedel för lokalbefolkningen (och tokiga turister).

Du kommer snabbt att upptäcka att det här med trafiksäkerhet inte existerar. Många kör vårdslöst, håller sig inte till kanten, kör på fel sida, kör på natten utan lysen, kör med påtaglig överlast, kör i bredd, kör tre eller fyra i bredd (samtidigt som lika många från andra hållet gör det) och alla tutar.

Det är alltså ett kaos som väntar dig när du ska köra bil på Zanzibar. Du kan göra det lättare för dig själv genom att hyra en stor SUV snarare än en liten bil.

Hälp! Jag vill absolut inte köra bil själv!
Hyr en minibuss eller taxi med chaufför och åk på utflykter, om du inte vill köra själv. Säg till innan avresan om ni vill komma fram fort eller om ni vill att chauffören ska ta det lugnt. Det är nästan aldrig svårt att hitta en villig chaufför som mot några tiotalet USA-dollar per dag skjutsar runt på er.

Här är ett jättebra videoklipp som visar trafiken i Stonetown:

Föraren kommer norrifrån på Malawi Road, svänger vänster och kör söderut på Mandega Road, kör runt i rondellen korsningen Karume Road och fortsätter västerut fram till korsningen Creek Rd/New Mkunazini Rd.

Föraren nämner att trafikljuset i korsningen har ett av två trafikljus på Zanzibar, men att de inte fungerar just nu. När han svänger höger ser man huset (det stora vita) där Shangilia Shop ligger. Det var i det här området vi bodde och rörde oss mycket om dagarna.

Priser för hyrbil
Priserna börjar på strax under 50 dollar per dygn och stiger sen i takt med bilstorleken eller om du vill hyra bil med chaufför. Hyr du längre än en vecka ges ca 10% i rabatt.

Välja bilmodell att hyra
Utbudet är begränsat till större eller mindre SUV:ar och minibussar. Hyr inte mindre bilar än Suzuki Vitara. Hyr allra helst en Toyota Landcruiser. Ju större desto säkrare och eftersom vägnätet på många håll är bristfälligt är en robust bil ett måste. Personbilar tar sig visserligen fram men för din egen säkerhet rekommenderar vi en hyrbil modell större. Dessutom är det verkligen ”störst går först” som gäller här. Det här med trafikregler som i Sverige kan du glömma bort.

Körkort för hyrbil
Ett internationellt körkort i kombination med ditt svenska körkort ska räcka om polisen kontrollerar dig efter vägen. Osäker? Kontakta Tanzanias ambassad som torde sitta på rätt information.

Försäkring för din hyrbil
Kolla med ditt försäkringsbolag i Sverige om vad som gäller när du hyr bil utomlands. Trafiken på Zanzibar är intensiv och sker det en olycka är det bra att ha koll på allt. Olycksfallsförsäkringar ingår normalt inte i hyrbilsavtalet. Däremot kan ni sannolikt avtala bort kostnader relaterade till eventuella skador på eller olyckor med hyrbilen.

Polisen och poliskontroller
Räkna med att bli stoppad ofta, ibland i varje by du passerar. Behåll lugnet och tala tydligt. Ibland är det lokalt revirpinkande som ligger bakom kontrollerna, ibland blir du stoppad för att polismannen (ibland kvinnor) vill ha några dollar betalt för någon påhittad förseelse.