En dag på Zanzibar

God morgon! Nattsömnen bryts av en eller flera galande tuppar. Det kucklar lågmält från kycklingarna nedanför fönstret som vetter mot bakgatan. Fönstret mot granngården serverar barnskrik och slammer från grytor. När bilarnas signalhorn ljuder är det en ny dag på Zanzibar.

Den här artikel är en personlig återberättelse av ”en dag på Zanzibar” med Björn & Josefin.

Frukost inmundigar vi på taket. Här är det runt åtta på morgonen förhållandevis svalt och vi känner en svag morgonbris. Frukosten är samma varje morgon med vad gör det?

Zanzibar-frukost

Vi äter hemmagjord filmjölk, flingor, mango, passionsfrukt och papaya. Frukterna är köpta på den närliggande marknaden (där ex. passionsfrukt kostar motsvarande 6 kr/kg).

Förberedelser inför dagen
Att duscha innan vi beger oss ut i Stonetown är ingen idé. När solen stiger kommer hettan och luftfuktigheten. Alla svettas mer eller mindre och även om en dusch är skönt är vi lika svettiga igen efter några minuter.

Läs mer

Sola på en egen sandbank

Ett besök på någon av sandbankarna utanför Zanzibar är ett måste för alla soldyrkande besökare! En båtresa om ca 30 minuter är allt som krävs för att du ska nå en friliggande sandbank där du är ensam med havet och solen.

Sandbankarna är inget för dig som saknar en grund-solbränna. Det finns inget skydd mot solen här ute och havet runtomkring reflekterar effektivt solens alla strålar. Det ljuvliga med en sandbanks-picknick är dock känslan av att befinna sig ”mitt på vattnet”.

Sandbankarna mäter ungefär 30×80 meter och det enda livet du hittar här är fåglar samt krabbor. Ibland spänns enkla solskydd upp för visst skydd mot solen.

Flera lokala företag arrangerar resor till sandbankarna. Ofta sker detta tillsammans med snorkling intill Bat Island eller Prison Island. Eco & Culture Tours är en researrangör som erbjuder sandbankspicknick utöver ett större utbud av utflykter exempelvis Spice Tour.

Priserna varierar men räkna med ca 70-100,000 tanzaniska shilling för en halvdagstur med snorkling och några timmars solbadande på en sandbank. Avresa ca 09:00-10:00 med återresa ca 14:30-15:00. Det troliga är att ni får förhandla själva med båtens kapten om när ni vill åka hem.

Ett alternativ till att boka via en lokal researrangör är att själv bege sig ner till stranden för en kortare förhandling. Det kan bli billigare men samtidigt förlorar ni en del trygghet när resan inte är kopplad till en researrangör.

PS. Det där om att vara ensam som sandbanken är en smärre överdrift. Italienarna är kända på Zanzibar för att befolka sandbankarna. Kanske inte så konstigt med så passa många hotell som drivs av just italienare.

Stonetown från sjösidan

Livet är enkelt på Zanzibar och du som vill se ön från sjösidan behöver bara gå ner till norra stranden i Stonetown. Där väntar flera ivriga ”kaptener” som mot en billig penning tar dig på en lång eller kort båttur.

För att få ut det mesta av båtfärden bör du boka plats på en båt dagen innan du ska åka. Muntliga avtal hålls generellt och skulle problem uppstå finns det alltid någon annan att anlita. Kom överens om priset men betala inget i förskott om du inte är helt säker på din sak. Räkna med upp till 50,000 shilling för en halv dag. Dela med andra för att få ner priset per person.

Bor du på hotell kan du fråga i receptionen efter vem du ska vända dig till. Inte sällan ”heter” kaptenerna samma som deras båtar, även om Mr Bean kanske mer är ett sätt att locka turister än kaptenens riktiga namn.

Båtar som väntar på turister

Båtar som väntar på turister

Kom i tid före avtalad avresetid. Du kommer med stor sannolikhet att bli erbjuden snorkelutrustning (mask & simfötter) för runt 3,000 shilling extra. Om du inte räds vattnet är det värt merkostnaden även om du först inte känner lust att snorkla. Men du kommer garanterat att lockas att dyka när du åker runt på det kristallklara vattnet.

Flytvästar finns för det mesta men sällan till alla ombord. Har du småbarn är flytväst ett måste och är du vuxen får du välja själv. Det är en bit att simma om båten skulle kantra men å andra sidan brukar båtförarna ha koll på varandra. Men ändå, du är i Afrika där båtsäkerheten alla gånger inte är på samma nivå som hemma. Det är inte säkert att det kommer någon till din räddning skulle ni kapsejsa.

Vart ska vi åka?
Prison Island (nordväst från Stonetown) är ett givet resmål med båt. Chumbe Island (sydväst från Stonetown) är en bit bort och frågan är om det inte är bättre att välja den större ”färjan” för resor ner till Chumbe? Annars åker ni bara längs med kusten och njuter av utsikten. Skönheten för ögat med att färdas på spegelblankt vatten där horisonten blir knappt skönjbar går inte att beskriva med ord.

Bilden ovan: http://www.flickr.com/photos/phoosh/ / CC BY-ND 2.0

En religiös smältdegel

Zanzibar är muslimskt, lika bra att klargöra det från början, med 99% av befolkningen tillhörande den religionen (källa). Det finns moskéer på flera platser i stenstaden, minareterna väcker dig tidigt på morgonen och islam är alltid närvarande i vardagslivet. Men jämte flera av moskéerna hittar du flera katolska kyrkor och Anglikanska katedralen reser sig ståtligt mot himlen.

Det finns ca 50 moskéer på Zanzibar, sex stycken katolska katedraler och så har vi den Anglikanska katedralen som tornar upp sig mot himlen nära Mkunazini Road i östra Stone Town. Det finns ca 25 kyrkor med evangelisk inriktning. Vad som inte nämns på Wikipedia är att det också finns en grupp på några hundra individer som utövar hinduism och att det finns tre tempel i centrala Stone Town.

Religionen är mer närvarande i vardagslivet om du befinner dig i Stone Town. Längs kusterna och inne på hotellområdena är den som bortblåst.

Bästa tiden på året för att uppleva alla religionerna är påsken. Vi var där då (2009) och det var en fantastisk känsla att möta människor med olika bakgrund och religion. St. Joseph’s Cathedral var så välbesökt att alla inte fick plats. Gatorna smyckades i vackra färger och människor har klätt upp sig.


Sommaren 2012 attackerades kristna på Zanzibar med flera nedbrunna kyrkor som följd. Det begicks även ett mord på en katolsk präst i december 2012. Smältdegeln har med andra ord börjat att jäsa och det är just nu (april 2013) oklart hur den kristna minoriteten kommer att kunna fortsätta med sin trosutövning i framtiden.

Kyrkor ödeläggs på ön Zanzibar
Präst skjuten till döds – kristna utsatta i Zanzibar

Shopping i Stone Town

En vandring i Stone Towns gränder för med sig att du flera gånger får höra ”karibu, welcome in my shop”. Missa inte chansen att köpa hantverk, tyger och presenter. Glöm inte att pruta!

Den största turistfällan är precis vid den västliga entrén till Gizenga Street där män i alla åldrar välkomnar dig in i deras små butiker. Varje butik består oftast av ett enda rum med varor högt och lågt. Utbudet ter sig tämligen lika oberoende av vilken butik du väljer och det är ibland lite svårt att vem av försäljarna som har hand om vilken butik.

Bwana Bao - Gizenga Street - TingaTinga

Bwana Bao - Gizenga Street - TingaTinga

Fortsätt in bland gränderna och ta av vänster (nord-nord-ost) till Changa Bazaar Street. Här är utbudet detsamma med skillnaden att butikerna stänger lite tidigare än de på Gizenga. Changa Bazaar och tillhörande kvarter bakom det gamla fortet har ett brett utbud och priserna är med svenska mått mätt väldigt humana.

Shangilia Shop ett stenkast sydväst om fruktmarknaden

Shangilia Shop ett stenkast sydväst om fruktmarknaden

Besök småbutikerna om du är på jakt efter tinga-tinga-målningar, hantverk, prydnader, trummor, mattor, snäckskal, halsband, armband, örhängen och vanligt krimskrams. Om du letar lite hittar du även butiker som säljer östafrikanska kläder såsom klänningar, sharonger, sjalar, skjortor, hattar och i viss mån även byxor.

Hur ser prisbilden ut?
Priserna runt Gizenga och Changa Bazaar är generellt snäppet högre än vad motsvarande produkter kostar 20 minuters promenad rakt österut, förbi fruktmarknaden och dala-dala-stationen. Räkna med en prisskillnad på upp till 30% och att du kanske inte alltid får samma fina service som i de lite mer ”lokala” kvarteren.

Glöm inte att pruta
Att inte pruta tas nästan som en oförskämd gest och är du ovan kan du börja med att gå ner till 50-70% av vad du blir erbjuden. Därefter följer en kortare förhandling och inte sällan får du bästa priset precis efter att du lämnat butiken (säljaren springer efter med ett nytt bud). I de ”lokala” kvarteren går det inte att pruta lika hårt men där får du istället bättre service.